WF Nieuws
Foto aangeleverd

Archeologische opgravingen Reigersborg Zuid V Drechterland

DRECHTERLAND – Deze week bezocht het college van B&W samen met de projectgroep Reigersborg Zuid V het plangebied. Hier wordt op dit moment volop gewerkt aan archeologisch onderzoek door ADC Archeoprojecten en Archol BV in opdracht van de gemeente Drechterland en in samenwerking met Archeologie West-Friesland.

Bronstijd
In het gebied rondom de Watertoren en de Tolweg is vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw al veel gegraven door archeologen. Daardoor weten we dat het gebied in de Bronstijd (1600 tot 800 voor Christus) dicht bewoond was en dat er vele dorpjes bestonden. Het is dan ook niet verrassend dat in het nieuwbouwgebied Reigersborg vele bewoningssporen uit deze tijd aanwezig zijn.

Westfriese klei
Het onderzoek richt zich op enkele belangrijke en aansprekende onderwerpen, zoals grafheuvels, sloten uit de Late Bronstijd en boerderijen, die doorgaans vele mooie vondsten bevatten zoals aardewerk, bewerkt bot en houten voorwerpen. Deze spullen blijven in de kleiige Westfriese bodem zeer goed bewaard, ondanks hun grote ouderdom.

De archeologen graven nu de waterpartijen en een bouwblok van de toekomstige wijk op (dus niet het hele terrein wordt opgegraven), waarbij ze naarstig op zoek zijn naar de net genoemde zaken.

Aardewerk
De archeologen hebben nog geen grafheuvel(s) of boerderijen gevonden maar wel enkele zeer vondstrijke sloten uit de Late Bronstijd (1000-800 v. Chr.) blootgelegd. Hieruit komen honderden potscherven en o.a. een fraai aardewerken lepeltje en rijk versierd aardewerk. Voor een deel kunnen hieruit zelfs de oorspronkelijke potten weer bijna compleet in elkaar gepast worden. De zoektocht gaat de komende weken nog door en de archeologen hopen nog veel bijzondere ontdekkingen te doen.

Kijkmiddag bezoekers
Op vrijdagmiddag 13 september tussen 15.00 en 17.00 is er een kijkmiddag en kunt u ook een bezoek brengen aan het werkterrein en met eigen ogen bekijken hoe de archeologen te werk gaan. U kunt de vondsten bekijken en meer te weten komen over het rijke verleden van de ‘Hoogkarspelcultuur’.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp