WF Nieuws
Foto aangeleverd

Hoogwoudse familie Houter stelt oude landbouwwerktuigen tentoon

HOOGWOUD – “Waar is de tijd gebleven Waar onze ouders en voorouders veel lichamelijk zwaar werk mee hebben geleverd.”  Dat is het thema van de Open Dagen bij de familie Houter in Hoogwoud waar op zondag 8 en 15 september van 10 tot 16 uur diverse historische gereedschappen tentoon worden gesteld.

Corry Houter: ,,Deze oude werktuigen die wij als oud ijzer binnen hebben gekregen zijn door ons  helemaal uit elkaar gehaald en gerestaureerd waardoor ze nu een tweede leven in ons privémuseum tegen moet gaan.

Geheel gerestaureerd en in de originele kleuren geschilderd.

Het oudste werktuig komt uit 1700, vele andere werktuigen uit 1850 t/m 1950. Ook wisten zij van diverse machines niet het bestaan waardoor ze op onderzoek zijn uitgegaan, dat in het algemeen goed gelukt is.

Speciaal is de afdeling paardenwerktuigen met o.a. bijpassende hooi gereedschappen zoals een hooicross of de hooischuif waarmee de hooihopen tot stand kwamen. En niet te vergeten de driewieler kar om het losse hooi mee naar de boerderij te vervoeren, compleet met hooiraam en hooiponder en ook de lange opsteekvorken zijn in diverse maten aanwezig.

Voordat het gras hooi werd moest het eerst gemaaid worden. Hiervoor zijn er in de collectie twee en één paards maaimachines die nog in geheel goede staat zijn met bijbehorende maaimessen en messenkisten. Speciaal hierbij is het slijpapparaat om mee te nemen naar het maaiveld.

Bijzonder is de verzameling oude karren waarvan er één gemaakt is van het hout uit één van de barakken uit de eerste wereldoorlog en dan is dit nog maar een kleine greep uit de vele gereedschappen in de collectie van de familie Houter.

Het adres om al dit moois te bewonder is Gouwe 3B 1718 JL Hoogwoud.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp