WF Nieuws
Simone van der Vlugt ondertekend haar nieuwe boek "Schilderslief" in boekhandel Stumpel.
Simone van der Vlugt ondertekend haar nieuwe boek "Schilderslief" in boekhandel Stumpel.

Schrijfster Simone van der Vlugt bij Stumpel Hoorn

HOORN – Op zaterdag 7 september zal de Hoornse schrijfster Simone van de Vlugt in boekhandel Stumpel aan de Grote Noord in Hoorn haar nieuwe roman “Schilderslief” presenteren. 

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, zal haar interviewen. Het belooft een interessante en gezellige middag te worden.

Schilderslief gaat over Geertje Dircx die op een julidag in 1650 door het vroedschap van Amsterdam in een koets wordt getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven.

Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is.

Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

Iedereen is vanaf 15:00 uur van harte welkom en na afloop zal Simone van der Vlugt haar nieuwe boek signeren.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp