WF Nieuws
Foto: Enkele enthousiaste kolfsters van De Vier Eenen met hun kliek in de hand, v.l.n.r. Meiny Ligthart, Renske Wiersma, Marjan Tijhaar, Wina Kistemaker, Ada de Waard en Anneke Bonn.

Kolfsport in Abbekerk tijdens Open Monumentendag

ABBEKERK – ‘Plekken van plezier’ is het thema van de Open Monumentendag 2019. Zo’n plek is bij uitstek het café gelegen in het hart van een dorp. Veel cafés in West-Friesland hadden vroeger een kolfbaan en nog steeds zijn er bloeiende kolfverenigingen in deze streek. Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september wordt in de kerk van Abbekerk uitleg gegeven over de kolfsport.

Leden van de kolfvereniging De Vier Eenen uit Spanbroek-Opmeer vertellen over de historie van de sport, over hun kliek en hun bal en op zes banners wordt het spel uit de doeken gedaan.

Oorspronkelijk was het kolven een mannenaangelegenheid maar in 1978 werd de dameskolfvereniging De Vier Eenen opgericht. Het is een club met 24 enthousiaste dames die vaak al jaren kolven. Gerie Bruin, een van de oprichtsters, vertelt: ‘Mijn man had al eens gezegd: dat kolven is net iets voor jou want je kunt je goed concentreren. Dat is ook een voorwaarde voor dit spel. We stuurden brieven rond en kregen al snel een leuke groep vrouwen bijeen, die heel trouw zijn.’

Wat is er leuk aan kolven? Marjan Tijhaar legt uit: ‘Het spel is steeds weer een uitdaging. Je wilt het iedere keer goed doen en het is heel leuk om punten te slaan. Daarnaast is er een grote saamhorigheid tussen de leden, we delen lief en leed. En echt, als je met het kolfvirus besmet bent, kom je er nooit meer vanaf!’

De kerk van Abbekerk is tijdens Open Monumentendag van 11 tot 17 uur te bezichtigen, er is uitleg over de kolfsport en er wordt gratis koffie en thee geschonken.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp