WF Nieuws

1 van de groene daken van een bushokje in Utrecht (Foto: Marjelle Molenaar)
1 van de groene daken van een bushokje in Utrecht (Foto: Marjelle Molenaar)

VVD Hoorn wil ‘groene daken’ op bushokjes

HOORN – In Utrecht zie je zal en nu wil de VVD in Hoorn dat ook de gemeente Hoorn de daken van bushokjes ‘groen’ gaat maken.

Uit onderzoek is gebleken dat bushokjes met groene daken zorgen voor een betere luchtkwaliteit in de stad en helpen de insecten en bijen. De planten zorgen verder voor vermindering van de fijnstof in de lucht. De planten die hier voor worden gebruikt zijn onderhoudsvriendelijke groene vetplanten.

De gemeente Hoorn heeft al een een de mogelijkheid om aanspraak te maken op een deel van de 100.000 euro subsidie die is uitgetrokken om energiebesparende maatregelen te nemen. Maar de VVD-fractie vraagt zich af in hoeverre van deze regeling gebruik wordt gemaakt voor de realisatie van groene daken.

Klimaatbestendig door groene daken

VVD-raadslid Chris de Meij: ,,Juist het aanleggen en realiseren van groene daken zet Hoorn mede in beweging om onze stad klimaatbestendig te maken. Deze subsidie stimuleert bedrijven en particulieren tot het aanleggen van een groen dak. Niet alleen groene daken overigens, ook gevelgroen zou wat ons onder deze regeling mogen vallen. Het begroenen van een gebouw, dak of gevel vergt een investering die op termijn zeker weer wordt terugverdiend.

Voor de VVD is het ook direct een mooi voorbeeld om de inwoners van Hoorn te stimuleren om meer bewust te worden van wat je zelf kan doen om een bijdrage te leveren aan de natuur. Zo zijn groene daken niet alleen goed voor het opvangen van hoosbuien, maar ze werken ook nog eens verkoelend in de zomer en in de winter houden ze juist de warmte vast en is het een flinke opsteker voor de biodiversiteit, en het ziet er ook nog eens mooi uit ook.

Bijenlinten

,,Ook zien wij dat de bijenlinten in de verschillende wijken van onze gemeente een belangrijke bijdragen leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit. Het zou mooi zijn als deze bijenlinten met elkaar verbonden zouden worden. Het idee is dan ook hier Bzzz haltes te plaatsen. Een informatiebord wat geplaats wordt bij het bijenlint met daarop de mogelijke aanwezigheid van vlinders, bloemen en bijensoorten en de verwijzing naar het volgende bijenlint. Op deze wijze kunnen de inwoners van Hoorn een wandel/fietstocht maken langs de bijenlinten door het volgen van de borden,” vertelt Chris de Meij verder.

Vragen aan het college

Om de komst van ‘groene daken’ mogelijk te maken heeft de VVD een viertal vragen aan het college:

  1. Kent u het project van de groene bushokjes in o.a. Utrecht en wat vindt u van dit initiatief
  2. Kan het college, die zich al op diverse wijze inzet als “bij-vriendelijke” gemeente, onderzoeken of samen met Connexxion ook in Hoorn dergelijke bushokjes gerealiseerd kunnen worden.
  3. Worden er in Hoorn groene daken gerealiseerd en om hoeveel daken gaat het per jaar?
  4. Is het mogelijk om de bijenlinten in de verschillende woonwijken via zzz haltes aan elkaar te verbinden

De gemeente heeft 2 weken om te reageren op deze vragen

 

Tips?

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@wfnieuws.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp