WF Nieuws

Foto: Roos Bähr

Burgemeester Jan Franx van Koggenland: ‘Je moet mij meer zien als een burgervader’

KOGGENLAND – Het zou zomaar kunnen dat je burgemeester Jan Franx samen met inwoners en ondernemers op de fiets tegenkomt in de gemeente Koggenland. De burgemeester, of beter gezegd burgervader, wil namelijk op deze manier kennis maken met de gemeente en hoopt zo de mooiste schatten van de dorpen te ontdekken. ‘Nodig me uit en ik kom langs!’

Op woensdag 10 juli stonden de eerste routes door de dorpen Wogmeer, Avenhorn en De Goorn op de agenda. Op andere dagen volgen Berkhout, Spierdijk, Bobeldijk, Zuidermeer, Grosthuizen, Scharwoude, Oudendijk, Hensbroek, Obdam, Ursem en Rustenburg. Helaas zorgden onvoorziene omstandigheden ervoor dat de fietstocht door Wogmeer niet doorging en mede daardoor in het water viel. Gelukkig kwam waarnemend burgemeester Franx wel naar het oorspronkelijke startpunt van de eerste tocht, het Wapen van Wogmeer, zodat we even met hem konden kletsen.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

100 dagen

Begin april trad burgemeester Franx in dienst van zijn huidige functie. ‘Volgende week ben ik 100 dagen werkzaam als waarnemend burgemeester van de gemeente Koggenland. Het voelt net als thuiskomen. Ik ben tien jaar wethouder in Enkhuizen geweest en ik heb wat andere dingen gedaan. Ik ben ook 3,5 jaar wethouder geweest van de gemeente Gooise Meren. Vanaf huis was dat 80 kilometer rijden. Nu is dat wel anders, want ik ben binnen twintig minuten thuis.’

Burgemeester Franx is zeker geen onbekende van de gemeente Koggenland. ‘Ik ben in deze gemeente getrouwd en mijn schoonmoeder is er 91 jaar geworden. Ik hoor van alles om me heen. “Wist je dat daar dat museum is, die verzamelt dit en zij zijn daarmee bezig.” Neem me mee en verras me! Laat me zien waarom je ergens trots op bent. Ik ontvang veel mailtjes van inwoners waarin ze vertellen waar ze graag langs willen rijden. Ook zijn er mensen die hebben aangegeven dat ze op een bepaalde tijd niet mee kunnen fietsen, maar dat ze het wel belangrijk vinden om me iets te laten zien. Met hen spreek ik op een ander moment af. Er is ook iemand die een afspraak heeft gemaakt om met me te gaan varen. Fantastisch, dat gaan we doen. Dan kan ik de omgeving vanaf het water bekijken. Nodig me uit en ik kom langs.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Politiek op de fiets

De burgemeester hoopt de mooiste schatten van de verschillende dorpen te ontdekken. ‘Ik laat me graag verrassen. De opzet is dat mensen mij dingen laten zien die ik niet weet. Natuurlijk is het ook de bedoeling dat ik de inwoners van de gemeente Koggenland beter leer kennen. Niet alleen ik rijd mee, maar ook wethouders en raadsleden. Een soort politiek op de fiets. Bij bepaalde routes fietsen er ook een aantal ambtenaren mee, dus als mensen klachten hebben over bijvoorbeeld het onderhoud van iets, dan kunnen ze dat bespreken.’

Fietsfanaat

Dat burgemeester Franx de omgeving graag beter wil leren kennen op twee wielen, valt te verklaren. ‘Ik ben een fietsfanaat en heb zelf een racefiets. Ik rijd nog geregeld mijn kilometers, maar niet meer zoveel als vroeger. Voorheen fietste ik wel een paar duizend kilometer per jaar. Ik hoop dat ik dit jaar de 1000 haal. Ik zeg weleens West-Friesland is fietsland. Ik heb ook geholpen om de Ronde van de Westfriese Omringdijk op de kaart te zetten. Deze wordt op zondag 14 juli gefietst. Elk weggetje en paadje in deze regio zijn me wel bekend. Alleen in Koggenland kun je denk ik al een route van veertig kilometer uitzetten. Van Scharwoude naar Obdam en dan slingerend heen en weer. Je kunt hier echt heel mooie stukken rijden.’

‘Onlangs heb ik een gesprek gehad over de aftrap van September = Sportmaand!. Er is een idee om een tourrit te organiseren die mensen op een racefiets en mountainbike kunnen afleggen, maar ook personen met een gewone fiets of e-bike.’ Of de burgemeester ook deelneemt, was eigenlijk een vraag naar de bekende weg. ‘Natuurlijk ga ik ook mee. Ik rijd voorop!’, reageert burgemeester Franx lachend.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Mensen-mens

Gelukkig kon de burgemeester na afloop van het gesprek toch nog even plaatsnemen op een tweewieler. ‘Ik vind West-Friesland prachtig. Nu ook, als je uit café naar buiten kijkt en je zo het landschap ziet. De oude ijswagen die hier buitenstaat, daar heb ik vroeger nog foto’s van gemaakt.’ (De nostalgische ijswagen is de bakfiets waarop de burgemeester op de eerste foto te zien is.)

‘Je hebt burgemeesters en burgervaders en je moet mij meer zien als de laatstgenoemde. Ik doe mijn werk vanuit het opzicht mensen-mens. Ik ben heel makkelijk benaderbaar en dat wil ik ook zo houden. Ik wil niet vanuit een ivoren toren besturen. Als mensen mij nodig hebben, dan kom ik naar ze toe. Zo werk ik al jaren en dat ga ik niet veranderen. Ik ben ook een West-Fries dus wat dat betreft; doe maar normaal dan doe je gek genoeg.’

Tips?Reageer op dit onderwerp