Ruim 1 miljoen euro wachtgeld voor 10 oud-wethouders Hoorn

HOORN – Bijna 1.006.396 euro heeft de gemeente Hoorn de afgelopen 5 jaar betaald aan 10 oud-bestuurders.

Volgens de Wethoudersvereniging kost het wethouders meer moeite om na ontslag een nieuwe baan te vinden dan een aantal jaar geleden. Werkgevers zijn huiverig om een oud-wethouder aan te nemen, omdat ze bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol, meldt EenVandaag.

Vanuit de bevolking komt meer en meer weerstand tegen het wachtgeld voor oud-bestuurders, maar directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging zegt hierover tegen EenVandaag: “Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur. Wij horen nu al van gemeenten en politieke partijen dat het steeds moeilijker wordt nieuwe wethouders te vinden. Goede arbeidsvoorwaarden, waaronder een fatsoenlijke regeling in geval van ontslag, zijn keihard nodig als je in de toekomst goede bestuurders wil behouden.”

Van de overige gemeenten in Westfriesland betaalde Drechterland 170.035 euro aan 3 oud-wethouders, Stede Broec 194.352 euro aan 7 oud-wethouders, Koggenland 249.010 euro aan een onbekend aantal oud-wethouder, Opmeer 24.184 euro aan 3 oud-wethouders, Medemblik 610.841 euro aan 6 oud-wethouders, en Enkhuizen 219.004 aan 4 oud-wethouders

Lelystad betaalde het meest aan wachtgeld de afgelopen 5 jaar, namelijk 1.8 miljoen euro, maar ook een gemeente als Oude IJsselstreek betaalde afgelopen 5 jaar 1.7 miljoen aan wachtgelden.

[signoff]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.