WF Nieuws

Foto: Roos Bähr

Zwemkanjer Nick: twaalf diploma’s binnen vijf jaar tijd

MEDEMBLIK – Vol trots zit Nick de Jong (9) aan de tafel waarop hij zijn zwemdiploma’s heeft uitgestald. Binnen vijf jaar tijd heeft de waterrat maar liefst twaalf diploma’s bij elkaar gezwommen. Nu kan Nick het allemaal: van reddingszwemmen tot snorkelen.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Elke vrijdag was de Medemblikse Nick in zwembad De Zeehoek in Wervershoof te vinden. ‘Voor de diploma’s moest ik van alles doen. Rug- en borstcrawl, de vlinderslag, duiken. Maar ik moest ook veel dingen onder water doen, zoals ringen opduiken zonder zwembril. De rode ringen kon ik makkelijk vinden op de bodem, maar de witte en blauwe ringetjes waren lastiger. Het water is natuurlijk ook blauw.’

Van A tot Snorkelen 3

In 2015 haalde Nick zijn eerste zwemdiploma. ‘Mijn eerste diploma is A. Hiervoor had ik de meeste lessen nodig, maar dat is normaal. De rest van de diploma’s heb ik bijna allemaal binnen tien lessen gehaald. Na zwemdiploma A, B, C heb ik Zwemvaardigheidsdiploma 1 t/m 3, Survival 1 t/m 3 en Snorkelen 1 t/m 3 gehaald. Ik vond het erg moeilijk om Snorkelen 3, mijn laatste, onlangs behaalde diploma, te halen. Hiervoor moest ik heel veel onder water zwemmen en samenwerken met iemand anders, een buddy.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

‘Voor het halen van mijn Survival-diploma’s moest ik dingen opduiken, dat vond ik erg leuk. Zo moest ik ook een gele pop opduiken. Deze had hetzelfde gewicht als ik destijds. Ik moest op mijn rug met de pop tegen mijn buik geklemd zwemmen. Het gezicht van die pop mocht daarbij niet onder water komen, dus dat maakte het best zwaar. En bij zwemvaardigheid en reddingszwemmen moest ik met veel kleren aan het zwembad in. Ik had onder andere een shirt, broek en jas aan en zo moest ik onder water zwemmen. Toen kwam ik bijna niet vooruit.’

Zo vader, zo zoon

Nick heeft zijn zwemtalent niet van een vreemde. ‘Mijn vader heeft ook al zijn zwemdiploma’s gehaald. Hij had ze alle twaalf toen hij 13 jaar oud was, ik ben dus sneller want ik ben pas 9. De reden dat ik zoveel diploma’s wilde halen, is dat ik mijn vaders prestatie wilde verbeteren. Het was wel heel handig dat hij ook zo goed is in zwemmen, want als ik nog iets moest oefenen ging ik dat samen met mijn vader doen. Ik vertelde hem dan wat hij moest doen en erna ging hij het voordoen.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Nu kan Nick zijn tijd weer aan andere dingen besteden. ‘Ik vind het wel fijn dat het zwemmen klaar is. Meer dan wat ik nu heb kan ik niet halen. Ik voetbal ook op zaterdagmorgen, dus het was weleens druk. Mijn vader is ook heel erg goed in voetbal, dus hem daarin verslaan wordt lastig. Hierin blijft hij beter’, besluit Nick lachend.

Tips?

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@wfnieuws.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp