WF Nieuws

Column Jet Rood: Onopgeloste zaak?

Met de verrekijker over mijn schouder liep ik op de bestrate weg langs de sportvelden en zag aan mijn rechterzijde op het Enkhuizerzand een groot vreugdevuur. Ook stond daar een busje met daaromheen een grote groep mensen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en de eerste gedachte die in mij opkwam was dat het om een personeelsuitje van Welwonen ging. Ik meende namelijk de bus te herkennen.
Toen ik door mijn verrekijker keek, zag ik dat het met name om jonge personen ging. Geen pubers maar een wat oudere categorie, ergens in de twintig of iets ouder. Voor mij in elk geval jong. De bus bleek inderdaad van Welwonen met daarin vele kratten bier.

Daar ik op weg was om vogels te spotten bij het IJsselmeer, liep ik verder en zag onderweg diverse eenden en koeten met hun pullen in de sloten aan weerszijde van de weg.  Aan het einde van de weg naast de sportvelden kom je bij het gedeelte waar ze de grond klaargemaakt hebben voor de verhuizing van de campingstandhouders. Dit opgehoogde gebied is nu volop begroeid met gras en prachtig wilde bloemen als koolzaad en klavers in diverse kleuren.
Aan het einde van dit stuk grond bereikte ik het IJsselmeer waar zwanen en ganzen zwommen. Ik liep een rondje langs het water en door mijn verrekijker bekeek ik de vogels wat nader. Heel langzaamaan liep ik weer terug in de richting van het vreugdevuur.

Omdat ik niemand wilde storen en liever bierparty’s omzeil sloeg ik eerder af op het grasveld naar een ander looppad. Mijn buurvrouw die daar met de hond liep, zag ik dit voor mij doen. Zij liep wat vertwijfelt en keek ook naar de groep. Toen ik aankwam lopen zwaaide ik naar haar. Zij zwaaide terug en liep op mij af. Ook zij vroeg zich af wat die groep mensen daar deden. Ik zei: ‘Zullen we het gaan vragen.’ En dat is wat we deden. We liepen naar de groep en ik vroeg aan een jongeman zoiets als ‘Waarom zijn jullie hier?’ ‘We herdenken de verjaardag van Siebe’1, zei hij. ‘Moet ik jullie nu condoleren of feliciteren’, vroeg ik. ‘Feliciteren’, zei de jongeman. Ik vroeg of dit al zijn vrienden waren. Niet allen bleken aanwezig te zijn.

Thuis ben ik later gaan googelen op Siebes naam en vond ik een aangepast artikel op NH Nieuws. Deze was van 18 maart van dit jaar en daarin stond dat hij 26 jaar oud was geworden. Een van mijn broers was op 18 maart jarig en ook hij is 26 geworden. Hij stierf alleen niet in februari (maand van vermissing) maar in januari 1989. Mijn broer heeft zijn eigen leven beëindigd. In Siebes geval is dit niet helemaal duidelijk volgens politiewoordvoerder Koos Venema. In het NHD van 2 april zegt hij: ‘We hebben geen aanwijzing gevonden dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen, maar dit is ook niet helemaal uit te sluiten’.

1.Siebe Viegers verdween na cafébezoek in de nacht van 14 op 15 februari in het centrum van  
  Enkhuizen en werd 15 maart dood gevonden in het IJsselmeer bij de Oosterdijk in het buitengebied
  van Enkhuizen. (Bron: NHD)

Tips?

 

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@wfnieuws.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp