Minder operaties Dijklander Ziekenhuis door te weinig personeel

HOORN – Het Dijklander Ziekenhuis is de komende zomermaanden genoodzaakt om het OK-rooster aan te passen. Hierdoor zullen er minder planbare operaties dan normaal worden uitgevoerd. De roosteraanpassing is noodzakelijk vanwege het personeelstekort op de OK. Dit probleem speelt landelijk en ook het Dijklander heeft hier sinds een paar maanden mee te maken.

Marjolein van der Horst, medisch manager van de OK: ‘Kwaliteit en veiligheid van zorg staat bij elke operatie voorop. En daarbij is uitgerust personeel een cruciale factor. Helaas is het tekort onder ons OK-personeel net als in veel andere ziekenhuizen in de vakantieperiode minder goed op te vangen. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat onze mensen ook op vakantie kunnen. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat patiënten weten waar ze aan toe zijn. Niets is zo vervelend als een operatie die op het laatste moment wordt uitgesteld. Om te voorkomen dat we operaties moeten verzetten, hebben we daarom besloten dat we het OK-programma aanpassen.’ Tachtig procent van de geplande ingrepen zal gegarandeerd doorgaan. Het aangepaste OK-rooster heeft geen invloed op de spoedzorg, intensive care zorg en acute opvang van patiënten, deze blijft gewoon beschikbaar.

Naast het aanpassen van het OK-rooster voert het OK-bestuur een actief programma waarin aandacht voor de werkdruk en het werkplezier van medewerkers centraal staan. ‘In de afgelopen periode hebben onze collega’s extra hard gewerkt om de operaties goed te bemensen. We willen zorgen dat de werkdruk voor hen niet verder oploopt door goed aandacht te hebben voor hun behoeftes om vitaal aan het werk te zijn en blijven.’ Patiënten die wachten op een operatie kunnen met hun vragen terecht bij het patiëntenservicepunt van het Dijklander Ziekenhuis via 0229 – 257 613.

[signoff]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.