Politiek volgt situatie Horizon Jeugdzorg met argusogen

WESTFRIESLAND – De problemen bij Horizon Jeugdzorg worden door de diverse politieke partijen van de aangesloten 18 gemeenten met argusogen gevolgd. Jongeren die op last van de rechter moeten worden overgedragen aan de vorige aanbieder van jeugdzorg, Parlan Transferium in Heerhugowaard, omdat de zorg daar beter is dan bij Horizon Jeugdzorg. Afgelopen week trokken 30 jeugdzorg-advocaten aan de bel bij de rechter met als gevolg dat nog eens een groep jongeren zijn overgeplaatst .

In een reactie op vragen van WF Nieuws vertelt Gijsbert van iterson Scholten, raadslid voor de PvdA in Alkmaar maar ook coördinator voor de PvdA-afdelingen wat Horizon Jeugdzorg betreft: ,,Uiteraard is het zorgwekkend om te lezen dat er problemen zijn in de Jeugdzorgplus.Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat Horizon pas drie maanden actief is in onze regio en dat de locatie waar zij werken nog verbouwd moest worden toen de eerste jongeren daar al  geplaatst werden.

Ook andere randvoorwaarden waren niet vanaf dag 1 op orde, maar wij begrijpen van de verantwoordelijk wethouders dat hier inmiddels verbetering in zit. En wij zijn heel blij dat via de constructie van onderaannemerschap jongeren toch nog bij Transferium geplaatst worden als dat voor hun behandeling beter is. Jeugdzorgplus is buitengewoon specialistische jeugdhulp voor kinderen met zeer uiteenlopende problemen en we kunnen dan ook niet verwachten dat een opstartende organisatie  direct alle specialismen in huis heeft om die behandeling ook mogelijk te maken. Dat de inspectie binnenkort langs gaat bij Horizon om naar de kwaliteit van de behandelingen te kijken is dan ook een goede zaak.

Vanuit diverse gemeenten die de jeugdzorg bij Horizon Jeugdzorg hebben ondergebracht is de politiek op hun hoede, zo vertelt Silva Visser van de ChristenUnie in Medemblik: ,,Weer worden we geconfronteerd met ingrijpen van jeugdrecht advocaten. De zorg van Horizon is Bakkum is “bedenkelijk, onacceptabel en onverantwoord”. Kreten die echt naar binnen komen, we hebben het hier namelijk over jongeren die veel zorg nodig hebben in een gesloten setting. Dat is niet niks en ik kan me voorstellen een hele grote zorg voor ouders/voogden. Horizon heeft de aanbesteding van een paar maanden gewonnen met op papier een mooi verhaal. Echter de praktijk is weerbarstig. De zorg is niet goed, advocaten en rechters grijpen in en de prijs ligt bij de jongeren zelf en de verzorgers.

Politiek gezien zetten wij vraagtekens bij de gunning. Durven de wethouders die dit traject hebben uitgevoerd in te grijpen? Wat ons betreft moet dat. Geef Horizon de tijd om alles in te regelen maar geef het “werk” weer terug aan Parlan/Transferium. Blijkbaar hebben zij niet alleen een papieren visie maar zijn ook de ervaringsdeskundigen. Misschien kan de aanbesteding snel geëvalueerd worden of indien nodig teruggedraaid worden. Laat niet nog meer gedwongen  “gevallen” de evaluatie voor zijn. Sol niet met jongeren. Geef de zorg aan hen die zorg nodig hebben nu.”

,,Het belangrijkste punt voor de PvdA fracties in de regio is echter dat een jeugdzorgplus behandeling altijd onderdeel is van een langduriger behandeltraject.Kinderen hadden behandelaren voordat ze in de jeugdzorgplus geplaatst werden en als hun behandeling ophoudt moeten ze ook weer ergens heen. Daarvoor moet er samengewerkt worden met een heel netwerk aan andere partijen. Transferium had (en heeft) dat netwerk, voor Horizon is het, in onze regio, nog in opbouw. Uiteindelijk maakt het ons niet uit welke aanbieder de jeugdzorgplus levert, maar we denken wel dat we, mede hierom, voorzichtig moeten zijn met al te snelle wisselingen van aanbieder. Daarom willen we binnenkort in alle raden in West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en de regio Alkmaar een discussie starten over de aanbesteding van deze vorm van jeugdzorg. Jeugdzorg is wat ons betreft namelijk geen markt, maar een publieke taak. Gemeenten hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om, samen met de jeugdzorgaanbieders, de beste zorg voor deze kwetsbare kinderen te bieden.” besluit Gijsbert van Interson Scholten tegen WF Nieuws.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.