WF Nieuws

Aantal geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren (12-23 jaar) stabiel .

WESTFRIESLAND – Het aantal geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren (12-23 jaar) in Noord-Holland Noord is ten opzichte van 2018 redelijk stabiel gebleven. Over heel 2018 zijn er geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren (12-23 jaar) gemeld, in het eerste kwartaal van 2019 staat de teller op 60 geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren (12-23 jaar).

Tekst loopt door onder de afbeelding

Bron: Veiligheidsregio

Kijken wij naar enkel Westfriesland dan staat de teller op 14 geregisteerde meldingen. In de leeftijdscategorie 12 tot 15 jaar is er 1 melding, in de leeftijdscategorie 16-17 jaar zijn er 3 meldingen en in de leeftijdscategorie 18-23 jaar 10 meldingen. Over heel 2018 werden er in Westfriesland 95 meldingen geregistreerd

Verreweg de meeste jongeren zijn jongens/mannen met 79% , de meisjes/vrouwen volgen op grote achterstand met 21%. In 2018 was dit nog 29% om 66%.

Medemblik koploper, Enkhuizen nog geen meldingen in 2019

Op de ranglijst van het totaal aantal geregisteerde  alcohol- en drugsvergiftiging staat Medemblik bovenaan, van de 14 geregisteerde meldingen neemt de gemeente Medemblik er 5 voor haar rekening nog voor Hoorn met 4, Drechterland met 3 en Koggeland en Stede Broec ieder met 1.

Over heel 2018 kwamen de meeste meldingen uit Hoorn met 36 meldingen, gevolgd door Medemblik met 18 meldingen, Enkhuizen met 11 meldingen, Koggenland met 11 meldingen, Stede Broec met 9 meldingen, Drechterland met 8 meldingen en Opmeer met 2 meldingen.  Na de regio Alkmaar scoort Westfriesland het hoogst in Noord-Holland Noord met het aantal geregisteerde meldingen van alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren utssen de 12 en 23 jaar.

In verreweg de meeste meldingen gaat het om alcoholvergifitingen maar het aantal drugsvergiftigingen neemt wel toe ten opzichte van 2018.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Afbeelding: Veiligheidsregio

Lachgas het nieuwe partydrugs

Het gebruik van de partydrug lachgas veroorzaakte de afgelopen weken incidenten waarbij 14 personen ernstig diepe wonden opliepen. Voor de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam zijn deze recente ongevallen reden om alarm te slaan. De slachtoffers werden in een brandwondencentrum behandeld voor bevriezingsletsel, dat overeenkomt met diep tweedegraads en derdegraads brandwonden. ‘’Een verontrustende ontwikkeling’’, aldus Ymke Lucas – arts in het Brandwondencentrum Rotterdam van het Maasstad Ziekenhuis. ‘’Zeker gezien het feit dat het festivalseizoen nog moet beginnen en lachgas als partydrug in populariteit toeneemt.’’

De brandwondencentra schrikken van de plotselinge toename van deze ongevallen en willen nieuwe slachtoffers voorkomen. De slachtoffers, veelal tieners en twintigers, zijn nog jong en beseffen niet wat de gevaren zijn. Met de vele festivals in het vooruitzicht deze zomer, is de verwachting dat het aantal slachtoffers nog flink zal toenemen. De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft na de eerste signalering van meerdere slachtoffers met ernstig bevriezingsletsel melding gemaakt bij de toezichthoudende instanties Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@wfnieuws.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageer op dit onderwerp