WF Nieuws

U mag weer stemmen, en laat uw stem niet verloren gaan

MEDEMBLIK – Op donderdag 23 mei is in Nederland de Europese Parlementsverkiezing. Alle kiesgerechtigde inwoners krijgen uiterlijk 9 mei op hun huisadres een stempas bezorgd. Het adres van een stembureau in de buurt staat op uw stempas, maar u kunt in elk stembureau binnen de gemeente stemmen.

Wat moet ik meenemen naar het stembureau?

Naast uw stempas, neemt u een identiteitsbewijs mee naar het stembureau. U kunt uw identiteitsbewijs gebruiken als het niet langer dan 5 jaar geleden verlopen is. Als u uw stem wilt uitbrengen in een andere gemeente, dan kunt u een kiezerspas aanvragen of verkrijgen op het gemeentehuis.

Kunt u niet zelf stemmen?  Dan kunt u uw stem laten uitbrengen door een andere kiezer via een volmacht.

Meer informatie vindt u bij: Kan iemand anders voor mij stemmen.

Stemmen in een andere gemeente

Bent u op 23 mei niet in de gemeente Medemblik, maar wilt u graag zelf uw stem uitbrengen? Dat kan met een kiezerspas. U kunt met een kiezerspas voor de Europees Parlementsverkiezing binnen heel Nederland stemmen.

Kiezerspas aanvragen

U kunt een kiezerspas schriftelijk aanvragen via het aanvraagformulier. U kunt dit formulier ook ophalen in het gemeentehuis. Een schriftelijke aanvraag voor een kiezerspas moet voor vrijdag 17 mei 17.00 uur op het gemeentehuis zijn ontvangen. Heeft u al een stempas in huis, dan moet u deze bij het verzoek meesturen. Wilt u de kiezierspas persoonlijk in het gemeentehuis afhalen, dan kunt u dit doen tot uiterlijk woensdag 22 mei 12.00 uur (op afspraak). Stuur het aanvraagformulier per e-mail naar  of per post naar Gemeente Medemblik Antwoordnummer 687129, 1687 ZC Wognum t.a.v Afdeling verkiezingen.

Kiezerspas omzetten in volmacht

Voor de verkiezing van het Europees Parlement kan een kiezerspas ook worden omgezet in een onderhandse volmacht. Hiermee kan een andere kiesgerechtigde voor de kiezer stemmen in een willekeurig stemlokaal in Nederland. Degene die voor u stemt, moet hierbij wel een kopie van uw legitimatiebewijs tonen en uw stem tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Kan iemand anders voor mij stemmen?

Kunt u niet zelf stemmen op 23 mei? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Dit kan met een onderhandse volmacht of schriftelijke volmacht. De gemachtigde mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen. De gemachtigde moet de volmachtstem(men) gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen.

Onderhandse volmacht (via de stempas)

Bij een onderhandse volmacht vermeldt de kiezer zijn of haar gegevens op de achterkant van de stempas. De stempas wordt uiterlijk 9 mei bezorgd. Zowel de kiezer als de gemachtigde moeten de stempas ondertekenen. Een onderhandse volmacht kan alleen worden gegeven aan een kiezer die in dezelfde gemeente stemt. Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van het) identiteitsbewijs tonen van de kiezer.

Schriftelijke volmacht

Een schriftelijke volmacht kunt u gebruiken als u een kiezer wilt machtigen die niet in de gemeente Medemblik woont. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier of ga hiervoor naar  het gemeentehuis.

Zowel de kiezer als de persoon die voor u gaat stemmen, vullen een deel van dit formulier in en ondertekenen het. De kiezer voegt een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs bij het formulier. U kunt het formulier per e-mail opsturen naar  of per post naar Antwoordnummer 68719, 1687 ZC Wognum, t.a.v Afdeling verkiezingen.

Als de kiezer het aanvraagformulier in het gemeentehuis inlevert, moet de kiezer zijn of haar identiteitsbewijs tonen. Het ingevulde formulier moet uiterlijk maandag 20 mei door de gemeente zijn ontvangen.

Informatie over de Europese Parlementsverkiezing vindt u op de speciale website van het Europees Parlement.

Tips?Reageer op dit onderwerp