Matthijs Leguijt en Jolanda Roza, wijkagenten in de gemeente Medemblik (Foto: binding.nl)

Politie viert ook kermis Werverhoof

WERVERSHOOF – Blauw op straat. Als je denkt aan kermis associeer je dit al snel met kermisvierders die iets te diep in het glaasje hebben gekeken. In dit artikel gaat het over de politie. Over de wijkagenten die net als jij en ik een steentje willen bijdragen aan een fantastische kermis. We spraken Matthijs Leguijt.

Matthijs Leguijt (34) en Jolanda Roza (52) zijn als wijkagenten samen verantwoordelijk voor de woongebieden in Wervershoof, Onderdijk, Medemblik centrum en Opperdoes. Campings, het havengebied en industriegebieden vallen onder de supervisie van collega wijkagenten. Wat zijn nu eigenlijk hun taken en wat doen zij tijdens de kermis in ons dorp?

Wat doet een wijkagent eigenlijk?
Als wijkagenten zijn wij verantwoordelijk voor de basispolitiezorg. Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor burgers, collega’s, gemeente en andere ketenpartners. Denk aan de reclassering of GGZ. Als wij binnen de woongebieden op mogelijke problemen stuiten maken we een analyse waarin we bekijken wat de politie hierin kan betekenen en wat we bij de agenten op straat kunnen wegzetten. Wij geven de opdrachten aan andere agenten en hebben hierin een sturende rol. Ook bekijken we of er ketenpartners betrokken kunnen worden in onze aanpak. De 112-meldingen van burgers worden uitgegeven door het Operationeel Centrum; de meldkamer. Deze meldingen handelen wij ook af.

In zijn algemeenheid heeft de politie drie kerntaken:

  • Hulp verlenen aan een ieder die het behoeft
  • Handhaven Openbare Orde
  • Opsporen strafbare feiten

Welke taken heeft de wijkagent tijdens kermis?
Van onze drie kerntaken spelen vooral de laatste twee tijdens een evenement zoals kermis. Het kermisterrein en de horeca worden door een extern beveiligingsbedrijf beveiligd. Daar hebben wij geen bemoeienis mee. Maar we zijn wel regelmatig aanwezig om de openbare orde te handhaven en eventuele strafbare feiten op te sporen. Denk aan zakkenrollen, vernielingen, wildplassen, met drank of drugs op rijden. Elke nacht houden wij een alcohol- en drugscontrole voor automobilisten, brom- en snorfietsen. Ook de sluiproutes worden gecontroleerd. Als jongeren een vals ID gebruiken om alcohol te verkrijgen of een kroeg binnen te komen, melden horeca en boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) dit bij ons. Dit valt onder identiteitsfraude en is strafbaar.

Klinkt niet als een gezellig sjouwtje?
Dat valt reuze mee hoor. Wij zijn er niet om het kermisplezier te ondermijnen, maar juist om het veilig en leuk te houden voor iedereen. We staan in nauw contact met de beveiliging en de boa’s die bij de cafés posten. Daar staan wij zelf niet, wij lopen rond. We gaan allemaal voor een kermis die zonder kleerscheuren verloopt. Er zijn weinig excessen. Juist door ons toezicht kunnen we narigheid vaak al in de kiem smoren. Merkt bijna niemand iets van en gaat het feest gewoon door.

Hebben jullie al vóór de kermis contact op het dorp?
Vooraf onderhouden we goed contact met de horeca. We gaan overal even langs om de plannen en mogelijke knelpunten door te nemen. Vergunningen zijn dan al verleend, dat regelt de gemeente. De mensen van de horeca zijn echt onze partners. We moeten  het samen doen. Ook de politie wil een mooi feest.

Wat is jouw ervaring als wijkagent?
Dit is mijn eerste echte wijk. Voorheen werkte ik als agent in Heerhugowaard en was ik een aantal maanden waarnemend wijkagent in Obdam. De kermis daar valt samen met die van Wervershoof. Jolanda was al vijf jaar wijkagent in Medemblik. Zij kent deze regio goed. Op zaterdag- en zondagnacht zijn wij samen aan het werk in Wervershoof. De dagen erna zijn er collega’s aanwezig.

Mogen we jullie gewoon aanspreken?
Jazeker, graag zelfs. Wij zijn wijkagenten en ook gewoon Matthijs en Jolanda. Als ik werk tijdens kermissen in de gemeente Medemblik, vind ik het prachtig om te zien hoe iedereen plezier heeft. En dat willen we graag zo houden. Voor nu en de komende jaren. Dus wil je iets weten? Je kunt ons alles vragen. Wij houden ook van een gezellig praatje.

Ga je zelf ook te kermis?
Nee, maar ik houd wel van een feestje hoor. En ook van een biertje. Ik ging jarenlang naar Lowlands. Dat valt ook deels samen met de kermis hier.

Je bent net een mens dus Matthijs?
Haha, ja, en dit mens is toevallig ook wijkagent. Mooi beroep vind ik. Mag gewoon in de baas zijn tijd naar de kermis. Leuk toch!

Via: binding.nl

Reageer op dit onderwerp