Mike van Vugt Europees kampioen Rotax Max Junioren (Foto aangeleverd)

Karter Mike van Vugt in razend tempo naar Europese titel!

BRUCK – Het hele seizoen al dominant maakte Mike van Vugt zondag het karwei in het Europees kampioenschap Rotax Max in stijl af. De dertienjarige karter uit Wognum won in het Oostenrijkse Bruck, met nog één ronde in de titelstrijd te gaan, het kampioenschap in de Junioren-klasse. Zijn derde en eerste plaats in de twee finales waren genoeg om een welverdiend feestje te vieren.

Toegegeven, het echte feest met podiumceremonie en de bijbehorende champagne laat nog even op zich wachten. Die wordt in het laatste weekeinde van september pas gehouden na afloop van de vierde en laatste ronde van het EK. Want hoewel Mike al onbereikbaar is geworden voor de concurrentie staan de tweede en derde plaats in het kampioenschap nog niet vast.

“De tweede finale ging best wel goed. Ik startte als derde en pakte in de eerste bocht de nummer twee”

Mike van Vugt (Foto aangeleverd)
Mike van Vugt (Foto aangeleverd)

Mike, die vorig jaar als rookie vice-kampioen werd in het EK, deerde het niet. De supersnelle rijder van JJ Racing vierde op de baan in Oostenrijk zijn eigen feestje, want natuurlijk was hij uitgelaten over zijn eerste grote prijs van het seizoen. “Deze titel is wel meer bijzonder dan de Nederlandse titel of die van het BNL-kampioenschap”, schatte de uitgelaten karter zijn prestatie op waarde. “Dit voelt fantastisch!”

Het is de derde titel in zijn carrière na zijn Minimax-titels in het NK en de BNL in 2016. Verder werd hij in 2014 beste rookie in de Micromax-klasse, een jaar later beste rookie in de Minimax-klasse en in 2017 beste rookie bij de Junioren. Toch liet hij zich het hoofd niet op hol brengen. “Als ik de rest van het seizoen niks meer win, dan boeit die Europese titel uiteindelijk niet echt. Ik wil liever alles winnen. Natuurlijk zorgt het feit dat ik Europees kampioen ben geworden voor een lekker gevoel, maar nu moet ik me focussen op de races in de andere kampioenschappen. Ik bekijk het race voor race.”

Overigens had hij in Bruck nog even gevreesd dat hij het op de Oostenrijkse baan niet zou redden al kampioen te worden. Mike: “We hadden voor het weekend al best een grote voorsprong en Jacco vertelde me dat twee keer als tweede finishen genoeg was voor de titel. Maar ik werd derde in de eerste race. Ik dacht heel even: het gaat misschien niet meer lukken. Nu moest ik de tweede finale winnen om nog kampioen te worden.”

En dat is precies wat Mike deed. “De tweede finale ging best wel goed. Ik startte als derde en pakte in de eerste bocht de nummer twee. Daarna ben ik met de nummer één weggereden. Op een gegeven moment maakte hij een foutje in de chicane. Toen dacht ik: als ik het nu niet doe, lukt het niet meer, want het was een baan waar je moeilijk kon inhalen. Door mijn actie verloor ik wel een seconde, maar ik lag toen wel op kop. Daarna liep ik in de resterende vier ronden nog zeven tienden van een seconde uit.”

Dat het karttalent uit Noord-Holland erin slaagde te winnen op het moment dat het echt moest, bewijst dat Mike beschikt over een voor topsport o zo belangrijke killersmentaliteit. Zelf haalde hij zijn schouders erover op. “Ik was voor de start van de tweede finale best ontspannen. Ik wist dat als het nu niet lukte, ik in Wackersdorf alsnog kampioen kon worden.”

Nu de titel binnen is, gaat Mike zich richten op het NK, waarvoor in Berghem in het weekeinde van 18 en 19 augustus de zesde ronde op het programma staat, en het BNL-kampioenschap. In beide competities staat hij bovenaan. “Ik wil een mooi staartje aan het seizoen”, toonde Mike zich ambitieus. “Ik wil proberen alles te winnen. Ook in Wackersdorf in het EK. Daar heb ik vorig jaar al eens gewonnen, daarom moet ik daar nu ook kunnen winnen!”

Mike van Vugt bedankt zijn vader en moeder, zijn broertjes, Jacco van Dijk van JvD Power, Jeffrey Groothuis van JJ Racing, monteur Gerard Traarbach en Koelewijn Autoschade.