Edammer kaas uit Edam? vergeet het maar, komt gewoon uit De Weere

DE WEERE – De enige echte Edammer kaas wordt – zoals je misschien zou denken – niet in Edam, maar in West-Friesland gemaakt. Op de boerderij van de familie Koopman in De Weere wordt al jaren Boeren Edammer geproduceerd en verkocht. Kazen voor de massaproductie en de beroemde Edammer kaasmarkt, komen zelfs uit een fabriek in Groningen.

Lia Koopman, die de boederij met man Sjaak en zoon Daan runt, legt het verschil uit tussen hun kaas en de Edammer uit de fabriek: “Bij de boerenkaas zitten alle smaakstoffen nog in de melk omdat het rauwe melk is. Zo van de koe. En dat kan niet in een fabriek, want die is verplicht de melk te pasteuriseren,” schrijft NH Nieuws.

Honderd koeien

De verse melk van de honderd koeien wordt in een groot houten vat gedaan, waar het in een rustig tempo wordt rondgedraaid. Na een paar uur wordt de kaas in een plastic mal gegoten, waar het langzaam hard wordt. Zodra de kaas is gestold, worden de randjes bijgesneden en kan de Edammer van een etiket worden voorzien.

Belangrijke stap in het productieproces is de verzuring: Edammer kazen gaan ten minste negen uur in een pekelbad, waarna er met een spons laagje voor laagje een plastic omhulsel wordt aangebracht. Dan is de wereldberoemde kaas klaar en kan, na een maand op de plank in het kaaspakhuis, worden verkocht.

Kilo’s inslaan

De Edammer van de famillie Koopman wordt onder meer naar Frankrijk geëxporteerd, maar het boerenbedrijf verkoopt ook aan Nederlandse speciaalzaken. Bovendien lopen er regelmatig toeristen het boerenerf op om de nodige kilo’s in te slaan.  “Tik Edammer Kaas in bij google en je komt bij ons. wij zijn de enige”, zegt Lia trots.

Behalve de reguliere Edammer, verkopen Sjaak, Lia en Daan ook een variant met komijn. Om de vraag of ze zelf ooit op de beroemde Kaasmarkt van Edam zijn geweest moeten Lia en haar man Sjaak smakelijk lachen: “Nee, nog nooit.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.