Fossielvrij recordjacht ‘Ya’ keert terug van wereldreis in Medemblik

Fossielvrij recordjacht ‘Ya’ onderweg naar Medemblik

MEDEMBLIK – Op 26 mei zal Medemblik het Duurzaam Jacht de Ya welkom heten op de terugkomst van haar fossielvrije wereldomzeiling. Die middag zal schipper en initiatiefnemer Peter Hoefnagels van Stichting Schone Golf de Ya door een erehaag van jachten en boten sturen naar het pas gerenoveerde Kasteel Radboud. Het jacht en haar bemanning zullen daar worden verwelkomd door de burgemeester en de wethouder duurzaamheid van Medemblik.

Medemblik Start en finishplaats

Hoefnagels vertrok in september 2016 vanuit Medemblik voor een wereldomzeiling met de Ya. Doel: laten zien dat iedereen duurzaam kan varen. Bij de bouw van het jacht, een ontwerp van Dick Koopmans, is duurzaam varen het uitgangspunt geweest. Energie die aan boord wordt gebruikt, moet er ook worden opgewekt. De Ya beschikt daarom over verschillende energie-opwekkers: zonnepanelen, een windmolen en elektromotoren die werken als dynamo tijdens het zeilen. Daarnaast wordt het verbruik van energie aan boord zoveel mogelijk beperkt, zonder dat dit ten koste gaat van een prettig en aangenaam verblijf. Aan boord van de Ya wordt op een comfortabele manier zuinig omgegaan met energie. Voorbeelden: toepassen van led-verlichting, ramen over de hele lengte van de romp, gebruik van een hooikist voor het koken en uitsluitend elektrische keukenapparatuur. Alle energiebesparende en energie-opwekkende toepassingen op het jacht zijn bereikbaar voor de doorsnee watersporter, ze komen zo van de plank.

Dagelijkse berichten

Na het afronden van de bouw van het Duurzaam Jacht in 2015 en een vaarseizoen in en rond Nederland is de Ya vertrokken om als eerste jacht in haar klasse een fossielvrije wereldomzeiling te maken. Sinds de feestelijke uitzwaaidag in Medemblik in september 2016 wordt het thuisfront op de hoogte gehouden via dagelijkse berichtjes op www.duurzaamjacht.nl. In etappes en met wisselende bemanning heeft de Ya haar mijlen rond de wereld gemaakt, tot in maart 2018 de route van de ‘heenweg’ werd gekruist. De fossielvrije wereldomzeiling was een feit.

Laatste traject

Inmiddels is de Ya vertrokken vanaf de Azoren met Medemblik als bestemming. Omdat de doelen zijn gehaald en er een duurzaamheidsrecord gevestigd is, heerst aan boord een vrolijke, uitgelaten sfeer.

Op de middag van 26 mei wordt in Medemblik de duurzame wereldomzeiling gevierd met als kernboodschap dat iedereen duurzaam kan varen. Want duurzaam varen blijkt in de praktijk heel goed mogelijk. Daarbij heeft het een paar opvallende voordelen: het is niet vervuilend, het is relaxter, stiller, meer ontspannen en heerlijk comfortabel. Daarbij maakt het varen duidelijk interessanter, want er komen nieuwe factoren bij zoals het slim kiezen van routes, het doordacht omgaan met het dagelijks energieverbruik en het energiebewust leven aan boord. ‘Want,’ zegt Peter Hoefnagels: ‘ook de mindset van de opvarende is van groot belang. Los van alle techniek is de watersporter zelf misschien wel het belangrijkste duurzame onderdeel aan boord.’

Aankomst in Medemblik

Zaterdag 26 mei wordt de Ya en haar bemanning feestelijk ontvangen door de burgemeester van Medemblik, een erehaag van bootjes, vienden, familie, kennissen en het publiek. Iedereen die geïnteresseerd is, is ’s middags van harte welkom op het plein voor Kasteel Radboud.

Reageer op dit onderwerp