Westfriesgasthuis Hoorn

Secretaresse WFG terecht ontslagen na inzage dossier

HOORN – Het Westfriesgasthuis heeft een vrouw, die in 2013 al eens een waarschuwing had gekregen, in 2017 op staande voet na een dienstverband van 16 jaar op staande voet ontslagen.  De vrouw had als afdelingssectretaresse toegang tot patiëntendossiers van o.a. de afdeling oncologie, meldt het NHD. 

De vrouw was nieuwsgierig geworden naar een collega die op de spoedeisende hulp kwam te liggen en in haar dossiergegevens ging snuffelen. In dit dossier staan alle vertrouwelijke gegevens van de patiënt waaronder de persoonsgegevens en de medische gegevens. 

Op staande voet ontslagen

Toen het ziekenhuis tijdens een controle die zij elk kwartaal houden wederom de vrouw hadden betrapt op het snuffelen in dossiers zonder dat zij daar een reden voor had werd zij via een aangetekende brief op staande voet ontslagen. De vrouw nam hier geen genoegen mee en sleepte het ziekenhuis voor de rechter, de vrouw verklaarde bij de rechter dat zij per ongeluk de naam van de patiënt had aangeklikt, schrijft het NHD.

26 keer

De rechter verwees deze verklaring naar het rijk der fabelen omdat duidelijk was dat de vrouw maar liefst 26 keer had doorgeklikt in het dossier waardoor het Westfriesgasthuis alle recht had om de vrouw op staan de voet te ontslaan. Het Westfriesgasthuis heeft om de regels nog strakker aan te trekken een Informatie Security Officer (ISO) aangesteld die het ziekenhuis gaat helpen de strijdt tegen digitale gevaren zoals datalekken en cyberaanvallen tegen te gaan.

Reageer op dit onderwerp