Peter Swart vertelt over 'Huis Te Warmelo' bij 't Nut Twisk

TWISK – Op donderdag 22 februari vertelt Peter Swart het verhaal van het Medemblikse schip dat op ongelukkige wijze verging. Lokaal historicus Peter Swart vond een oude zeekaart waarop de locatie van een scheepsramp uit 1715 stond aangegeven. Hij zag in de archieven dat er in 1715 maar één Noord-Hollands schip was dat niet terugkeerde van haar reis. Dat was het fregat – Huis te Warmelo -. Het schip is onlosmakelijk met Medemblik verbonden. Het werd in Medemblik gebouwd. De stad was niet alleen haar thuishaven, maar ook een aanzienlijk deel van de 130 tot 200 koppige bemanning was afkomstig uit Medemblik. In 2006 zijn duikers twee weken bezig geweest om te achterhalen of het inderdaad het betreffende fregat was en welke schatten er nog allemaal verborgen liggen. De duikers vonden onder andere één van de 40 kanonnen aan dek. ‘Het is aangetast, je ziet een hele laag roest er omheen zitten’, aldus Peter Swart. Aan de hand van foto’s en film gaat hij u uitgebreid vertellen over de ondergang en de ontdekking van dit 18e -eeuwse oorlogsschip in de Finse Golf. ’t NUT Twisk heet u van harte welkom in het Dorpshuis van Twisk. De vertelling begint om 20.00. Gratis toegang voor leden van het NUT Twisk. Niet-leden krijgen voor €3,50 entree. U kunt zich opgeven via reserveren@nuttwisk.nl.]]>