Medemblikse Nikki Lee Janssen wint rechtszaak tegen videowebsite Dumpert

MEDEMBLIK – De Medemblikse Nikki Lee Janssen heeft de rechtszaak die zij had aangespannen tegen de videowebsite Dumpert, een onderdeel van GeenStijl, gewonnen. Een hacker had Nikki’s backup bij Dropbox gehackt en besloot haar te chanteren omdat hij anders een pikante video op Dumpert zou gaan zetten. Toen begin 2017 haar dropbox-account werd gehackt en de video’s werden gedownload. Niet veel later kreeg Nikki een tweetal berichten in haar mailbox waar in werd geëist dat zij 3000 bitcoins moest overmaken (34 miljoen euro) want anders ging de chanteur de video’s online zetten. Nikki was op dat moment 3 maanden zwanger van haar kind en was alleen thuis omdat Joost naar een verjaardag was. Niet veel later kreeg ze via een vriend te horen dat er een video van haar op facebook stond waar iedereen het kon bekijken, ze heeft toen direct de video weggehaald en haar wachtwoorden aangepast. Zodra haar vriend Joost thuis was is direct de politie gebeld, maar die konden op dat moment nog niet veel doen. De dag daarna werd zij overspoeld met dreigmailtjes waarop werd besloten om aangifte te gaan doen bij de politie. In 1 van de dreigmailtjes dreigde de man dat hij het op Dumpert zou gaan zetten als zij niet zou gaan betalen. Vriend Joost heeft daarom direct contact gezocht met Dumpert en het antwoordapparaat ingesproken. ’s Avonds bleek dat de video wel op Dumpert stond en zelfs als best bekeken video van die dag.

Rechter legt dwangsom van 10.000 euro per dag op

De rechter heeft Dumpert veroordeeld tot het betalen van 10.000 euro per dag voor elke dag dat de video nog op Dumpert staat en dat Dumpert zonder toestemming van Nikki Lee de video openbaar heeft gezet.  Dumpert verweerde zich door te zeggen dat elke video langs een ‘moderator’ gaat en dus zelf de video online heeft gezet en niet de hacker, terwijl zij wisten dat deze video mogelijk zou worden geupload door deze hacker. Dumpert heeft al eerder een schadevergoeding betaald aan Nikki Lee toen zij begon te dreigen met het kort geding, maar toen was het leed al geleden en binnen een paar dagen was de video al een miljoen keer bekeken.  Dumpert hoeft nu nog niets te betalen, dit gaat pas in als de video weer online komt via Dumpert, de schadevergoeding die Nikki eiste hoeft Dumpert ook niet te betalen, deze moet zij verhalen bij de nog steeds onbekende hacker.]]>

Reageer op dit onderwerp