Onvermoeibare Reina Keizer volgt al 25 jaar de raadsvergaderingen op de voet

MEDEMBLIK – Vele Medemblikkers kennen Reina Keizer. Een wat excentrieke dame van 77 jaar die enorm betrokken is bij haar havenstad Medemblik en altijd klaarstaat om haar medemens een helpende hand te bieden. Een echte BM-er (Bekende Medemblikker), die heel herkenbaar is door haar oranje outfit tijdens de WK’s waar Nederland in speelt. Geboren en getogen in Wervershoof, ‘ientje van de Kokkies’, maar altijd een bepaalde aantrekkingskracht tot Medemblik had. “Mijn vader was wel politiek gericht. Hij schreef wel eens een brief naar een minister als hij het ergens niet mee eens was en luisterde vaak naar het politieke commentaar van G.B.J. Hilteman. Ik heb er toch een ‘vleug’ van meegekregen”, zegt Reina glimlachend. Door haar huwelijk met Gerard Keizer in 1966 verhuisde ze naar een woning in Medemblik. 

Interesse

Op een gegeven moment kreeg de Medemblikse een ingeving. “Ik moest gewoon de raadsvergaderingen volgen. Dat heb ik eerst via de televisie gedaan, maar dat vond ik niet leuk. Ik wilde graag alle raadsleden persoonlijk kunnen aankijken. Als er dan iemand aan het woord was, kon ik naar de gezichten van anderen kijken, om te zien hoe zij reageerden. Dat zag ik natuurlijk niet op de tv. Ik zei tegen Gerard, daar moeten we bij zijn. En zodoende ga ik al vanaf begin februari 1993 naar de raadsvergaderingen. Dit jaar dus al 25 jaar!”

Zes burgemeesters

De eerste keer dat Reina in de raadszaal verscheen, was dat in het oude stadhuis in Medemblik. “Een mooie oude raadszaal in het prachtige, monumentale stadhuis. Ik voelde mij gelukkig! Hans Smit was mijn eerste burgemeester”, lacht de duizendpoot. “Een beetje afstandelijke man, maar was tien jaar in zijn ambtelijke functie. Ik vond dat ze toen nog met dure woorden spraken, maar nu zijn de vergaderingen heel goed te volgen voor iedereen. Enno Neef was de tweede burgervader. Een fijne man, maar hij was waarnemend, dus zat hij er maar twee jaar. Zijn opvolger was ook waarnemend burgemeester, Roy Ho Ten Soeng, hij was ruim een jaar in Medemblik. Wim Kozijn volgde hem als waarnemer op, hij zat slechts een halfjaar op de stoel. Theo van Eijk, daar heb ik ruim vier jaar van genoten, wat een aardige man is dat! Hij heeft heel goed werk verricht. En nu is burgemeester Frank Streng vanaf 2011 burgemeester. De Zeeuw is na zes jaar weer herkozen en dat zegt toch wel wat, vind ik.”

Snoepjes

Reina neemt altijd een snoeptrommel mee naar de raadsvergadering. “Ik ging daar eerst met de trommel langs de raadsleden, maar dat mocht niet. Als jullie trek hebben, dan komen jullie maar, zei ik en dat doen ze hoor! Als ik er een keertje niet ben, dan missen ze me. Een traktatie hebben ze af en toe wel nodig. De onderwerpen zijn altijd interessant, maar ik zit soms tot 23.30 tot 24.00 uur, dan heb je af en toe wel een opkikkertje nodig.”

Betrokken

De BM-er zet zich veel in voor haar medemens. De vrijwilligster was 22 jaar in touw voor de bewoners in het Sint Martinus. “Die is nu gesloopt”, vertelt Reina, “maar ik ben nu vaak te vinden in Valbrug. Ik hou me bezig met de bingo of het serveren van eten voor het Rode Kruis. Ook loop ik diverse collectes. Ik liep er zelfs 23 in een jaar. Ik zet mij ook nog in voor de oliebollenactie van het Rode Kruis en breng hun post rond. Ook help ik elke zaterdag een demente mevrouw. Een stapje terug? Dat doe ik pas, als ik echt niet meer kan!”

Verjaardagskaartje

Reina voelt zich als een vis in het water tijdens de vergaderingen in het nieuwe gemeentehuis. Al vindt ze het logo van de gemeente Medemblik niet zo mooi. “Die drie grassprietjes!”, lacht ze. “Geef mij het oude logo maar, met die leeuwen en de kleuren geel en zwart van de Radboudveste. Vraagt Streng wat ik dan vind van die drie wortels van Wervershoof. Die zijn tenminste nog lekker ook, antwoordde ik hem. Zo onderling een dolletje is hartstikke leuk. Ik heb altijd wel een goede band met de burgemeesters gehad. Ik vraag altijd aan ze wanneer ze jarig zijn en stuur ze een kaartje. Dat is toch leuk!”]]>