Foto: HBP Media

Stoommachinemuseum Medemblik – Lezing over de strijd tegen het water

MEDEMBLIK – Pompen of verzuipen: een uitdrukking die alleen in Nederland uitgevonden kan zijn. Waar elders ter wereld moet men van regenwater verlost worden dat lager ligt dan het zeeniveau? Jaap van Raaij van de Nederlandse Gemalenstichting vertelt er alles over tijdens zijn lezing in het Stoommachinemuseum op zondag 11 februari.

In deze derde lezing van het winterseizoen neemt Van Raaij toehoorders mee in de geschiedenis van de wording van ons land, de voortdurende worsteling van de bewoners met het water en het uiteindelijk reguleren hiervan ten behoeve van bewoning. Een boeiend onderwerp over een land dat regelmatig overspoeld werd door water en waar meer mensen stierven in de strijd tegen de zee dan in gevechten tegen andere mensen, schreef de Griek Xenofon een eeuw voor onze jaartelling.

De spreker geeft een uiteenzetting van de gevolgen en maatregelen die vervolgens genomen moesten worden om het water naar onze hand te zetten. En die maatregelen worden geprojecteerd op het gemaal met haar vele soorten opvoer- en aandrijfwerktuigen en het onderhavige bemalingsgebied. Er wordt een schets geboden van de rijke en interessante geschiedenis van ons gemaal ‘De Vier Noorder Koggen’, waarvan een aantal originele werktuigen zijn opgesteld -al of niet werkend.

Jaap van Raaij is van huis uit werktuigbouwer en scheepswerktuigkundige en heeft in zijn jonge jaren bij de Nederlandse koopvaardij gevaren, was vervolgens hoofd van de werkplaats in een suikerfabriek in Tanzania en daarna afdelingshoofd bij de afdeling Werktuigbouw en Elektrotechniek bij Tauw in Amsterdam. Tegenwoordig is hij adviseur van de Nederlandse Gemalenstichting.

De publiekslezing over de strijd tegen het water start om 14 uur in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk 4 in Medemblik.  Toegang bedraagt vijf euro, contant te voldoen voor aanvang van de lezing. Leden van de Vereniging Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum hebben gratis toegang. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via communicatie@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732.

De volgende lezingen uit de reeks zijn op zondag 25 maart, 29 april en 3 juni.

Meer informatie over het museum: www.stoommachinemuseum.nl