IJsbrand van Belleghem en Magreet Schermer zijn helden!!

MEDEMBLIK – Op zondagavond 12 februari 2017 redden drie inwoners van Landswerf een plaatsgenoot uit het water. Twee van hen ontvingen op 15 januari 2018 op het gemeentehuis van Medemblik bloemen en een oorkonde voor hun heldhaftige daad. De uitreiking werd gedaan door burgemeester Frank Streng en Paul Fasseur, secretaris van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. De derde redder koos ervoor om buiten de publiciteit te blijven.

De geredde man was om onduidelijke redenen het ijskoude water in geraakt, en probeerde tevergeefs langs de steile wal weer op de kant te komen. Toen IJsbrand van Belleghem en Margreet Schermer over de Westersingel reden, wees de derde redder hen op de benaderde situatie van de man. In het pikkedonker konden zij aanvankelijk niemand ontdekken, maar door de autolichten over het water te laten schijnen zagen zij de man liggen. Samen kon het drietal de man uit het water trekken en achter in hun auto zetten. “We hebben hem thuisgebracht en gezegd dat hij maar een warme douche moest nemen” aldus de twee redders. De man gaf aan meer dan een half uur in het water te hebben gelegen. “We moeten er niet aan denken wat er was gebeurd als wij hem niet hadden gered!”. Burgemeester Streng: “Het is belangrijk om een heldenstatus op dit niveau te blijven uitspreken. Ik ben dan ook trots op deze alerte inwoners die direct en op gevoel handelden toen ze deze man in het water zagen liggen”.

Lees ook: Medemlbik is 3 helden rijder, zonder deze 3 was er zeker iemand verdronken

Op het gemeentehuis was er voor beiden namens de gemeente een bos bloemen, en namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen een officiële oorkonde. Deze instantie, opgericht in 1767, zet zich in ter voorkoming van verdrinkingen. Secretaris Paul Fasseur reikte de oorkondes uit.

Jaarlijks verdrinken er in Nederland ongeveer 220 mensen. Vele slachtoffers vallen bij het zwemmen, maar ook veel die bij een ongeluk of onverwachte situatie in het water belanden. In die gevallen speelt ook de buitentemperatuur een belangrijke rol.