Column: Nekklachten door gebruik smartphone: KOP OP!

Smartphone gebruikers dragen eigenlijk meerdere uren per dag een 8-jarig kind op hun nek… Wat we vaak doen bij het gebruik van smartphone, e-reader of tablet, is het apparaat beneden ons hoofd houden waardoor we de nek buigen en naar beneden kijken. De wervelkolom wordt in een positie gehouden die eigenlijk niet voor langere tijd geschikt is en zo ontstaat een grote druk op de tussenwervelschijven. Het hoofd weegt al snel tussen de 4 tot 6 kg en als je je nek en dus ook je hoofd langdurig buigt belast je de nekwervels meer: bij een hoek van 15 graden is het gewicht 12 kilo, bij 30 graden 18 kilo, bij 45 graden 22 kilo en bij 60 graden zelfs 27 kilogram (smartphones/tablets worden meestal gebruikt terwijl het hoofd 60 graden of zelfs meer voorovergebogen is).

Wanneer iemand langdurig met gebogen nek zit of staat, veroorzaakt dat dus een enorme belasting op de nek door het hangende gewicht van het hoofd. De druk op de nekwervels zou vergelijkbaar zijn met het zo ver mogelijk naar achteren buigen van de vinger gedurende een aantal uur: pezen raken geïrriteerd en nekwervels slijten in hoger tempo. Hoe vaak per dag gebruik jij een smartphone of tablet?

Miljoenen mensen doen dat gemiddeld zo’n 2-4 uur per dag en uit een publicatie van Kenneth Hansraj in het medische vakblad Surgical Technology International kan het aanleiding zijn tot een zogenaamde “text neck,” : “As you stretch the tissue for a long period of time, it gets sore, it gets inflamed. It can also cause muscle strain, pinched nerves, herniated disks and, over time, it can even remove the neck’s natural curve. 

Kop op!

 Je kunt zelf  iets doen om klachten veroorzaakt door smartphonegebruik te voorkomen/verminderen:

  • Probeer je hoofd niet te buigen, maar kijk naar beneden met je ogen.
  • Houd je smartphone/tablet omhoog, zodat die in je gezichtsveld komt
  • pauzeer en beweeg regelmatig

Hoe meer je bewust bent van de positie van je hoofd hoe beter!!!

Deze column is in samenwerking met Fysiotherapie Medemblik