Demonstrerende tegenstanders van vliegveld Lelystad (Foto: NH Nieuws)

Partij voor de Dieren wil uitstel vliegveld Lelystad

WEST-FRIESLAND – Dit stelt Laurens de Groot, persvoorlichter van de Partij voor de Dieren van de Tweede Kamerfractie. Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren heeft in aanloop naar het debat over Luchthaven Lelystad vragen gesteld aan de minister, dit na aanleiding van de vele persberichten in de diverse media. 

De Partij voor de Dieren zegt dat het doorlaten gaan van deze plannen zorgen opwerpt en er beter kan worden gewacht tot de luchtvaartautoriteit de lucht op nieuw heeft ingedeeld en zo luchthaven Lelystad betere aan- en vertrekroutes kan laten vliegen. 

Maar ook het rapport ‘Veiligheid vliegverkeer Schiphol’ van de OVV benoemt een aantal risico’s voor de veiligheid van het vliegverkeer rondom Schiphol (de sterke toename in het aantal vliegbewegingen, het steeds vaker afwijken van procedures, het veelvoorkomend wisselen van baancombinaties en de enorme werkdruk bij luchtverkeersleiders. 

 
Afgelopen woensdag kwam er een brandbrief van de luchtverkeersleiders naar buiten waarin zij op korte termijn oplossingen wil zien om de enorme werkdruk en de lange werkdagen te verminderen. Dit om de veiligheid in de lucht te kunnen blijven waarborgen. 

In het OVV-rapport valt verder te lezen dat het risico van vogelaanvaringen als aandachtspunt is opgenomen in het State Safety Programme, maar hoe is dat te rijmen met het nieuws dat met de nieuwe vliegroutes rondom Lelystad de kans op vogelaanvaringen 10 keer groter is en de gevaren bij een vogelaanvaring op die routes vele malen groter zijn