Weten wat het is om gevangen te zitten? Meld je aan voor de nationale opendag..

Vandaag start de inschrijving voor de negende editie van de Nationale Open Dagvan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op zaterdag 20 april 2013 openen 53 gevangenissen, tbs-klinieken, justitiële jeugdinrichtingen en detentiecentra hun poorten voor het Nederlands publiek. Op de website www.dji.nl kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor een rondleiding in één van de deelnemende instellingen. De inschrijftermijn loopt tot en met 13 maart 2013. In totaal kunnen zo’n 10.000 mensen een bezoek brengen aan een justitiële instelling. De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar.

Doel

Het doel van de Nationale Open Dag DJI is bezoekers een indruk te geven van het leven en werken achter de muren van een huis van bewaring, gevangenis, forensisch psychiatrisch centrum, justitiële jeugdinrichting of detentiecentrum. Alle deelnemende instellingen verzorgen een eigen programma met presentaties en rondleidingen. Medewerkers van de instellingen zijn aanwezig om vragen van het publiek te beantwoorden.

Vakmanschap

Medewerkers van DJI laten tijdens de Nationale Open Dag zien wat hun werk precies inhoudt. Elke zogeheten justitiabele heeft een andere benadering nodig: met een jongere ga je anders om dan met een psychiatrisch patiënt. En iemand die in afwachting is van een veroordeling in een huis van bewaring, heeft andere behoeften dan een veroordeelde in een ‘gewone’ penitentiaire inrichting of een vreemdeling die in bewaring zit in afwachting van terugkeer naar het land van herkomst. Daarom worden hoge eisen gesteld aan de opleiding en de sociale vaardigheden van het personeel in justitiële instellingen.

Inschrijven

Aanmelding voor de Nationale Open Dag DJI is noodzakelijk omdat elke inrichting een beperkt aantal bezoekers kan binnenlaten. Voorwaarde voor inschrijving is dat bezoekers in het bezit zijn van een eigen, geldig Nederlands identiteitbewijs. De minimumleeftijd voor deelname aan een rondleiding is 12 jaar. De gegevens van alle ingeschreven bezoekers worden vooraf gecontroleerd. Inschrijving voor een rondleiding geeft geen garantie op toelating tot een justitiële instelling tijdens de open dag. Om redenen van orde en veiligheid kan iemand te allen tijde de toegang tot een instelling worden geweigerd.

Kinderen jonger dan 12 jaar

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zich op de website www.dji.nlinschrijven voor een gratis rondleiding in Museum de Gevangenpoort in Den Haag of het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Hiervoor is een beperkt aantal kaarten beschikbaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.