OZB vanaf 2009 met 32.5% gestegen – update

Medemblik – In de helft van de gemeenten is de OZB voor woningeigenaren sinds 2009 met meer dan de landelijke norm van 15 procent gestegen. 68 gemeenten gingen zelfs boven het dubbele van die norm, 30 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis.

De OZB is in Medemblik vanaf 2009 met een hoogst illegale 32% gestegen.  Wij zullen morgen de gemeente hoogst persoonlijk om nader uitleg gaan vragen. Vorige week werd al bekend dat veel gemeenten de OZB in 2013 sneller laten stijgen dan met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is afgesproken. Dat blijkt geen incident te zijn. Sinds 2009 zou de OZB in gemeenten niet meer dan 15 procent gestegen mogen zijn. Maar het landelijk gemiddelde ligt op 16,5 procent, rekende Vereniging Eigen Huis uit.

Vanochtend hebben wij de gemeente om opheldering gevraagd over de 32,5% verhoging vanaf 2009.  Dit is de reactie van de gemeente.

Uitgaande van de gegevens van de voormalige gemeente Medemblik (dus zonder Wervershoof en Andijk) is de OZB-stijging in 5 jaar 19%. Dat is gemiddeld 3,8% per jaar.

In aansluiting op de fusie zijn in 2011 de OZB-tarieven van de voormalige gemeenten geharmoniseerd. Hiervoor zijn een aantal tarieven verlaagd en een aantal verhoogd. Het is ons onbekend op welke gegevens RTL haar berekening heeft gebaseerd.

Vriendelijke groet,

Arjan Dekker
Sr. beleidsadviseur communicatie Gemeente Medemblik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.