Weerbericht donderdag 14 februari – Dooiaanval met sneeuw

Medemblik – Al dagenlang is de winterkou in Nederland met ’s nachts lichte vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. Vandaag nadert zachte lucht vanuit het westen en doet een poging de regio te veroveren. Dit gaat gepaard met bewolking en winterse neerslag. Hoofdzakelijk valt sneeuw, maar ook ijzel is mogelijk.

Vandaag volgt vanuit het westen een dooiaanval. Tijdens de ochtendspits valt de eerste lichte sneeuw in het zuidwesten, tijdelijk is lokaal ook kans op ijzel of ijsregen. Gedurende de ochtend breidt de sneeuwval zich uit over de gehele westelijke helft van het land. In het oosten gaat het pas ’s middags sneeuwen. Vooral tijdens de avondspits kan het stevig sneeuwen. Er wordt 3 tot 7 cm verwacht, lokaal is nog wat meer mogelijk. Er staat een stevige zuidenwind en de temperatuur ligt rond of iets boven nul.

Vanavond houdt de sneeuwval in het binnenland aan. In de zuidwestelijke helft van het land wordt de neerslag in de loop van de avond over in regen. In de overgangsfase is kans op ijzel of ijsregen. Vannacht wordt de neerslagintensiteit minder. In het westen neemt de kans op gladheid af, doordat zachte zeelucht binnenstroomt. In het binnenland is de kans op gladheid groot. Het noordoosten houdt te maken met sneeuwval.

Morgen gaat het dooien en ligt het kwik ’s middags rond 5 graden. De sneeuw smelt weg en soms valt motregen. Uitzondering is het uiterste noordoosten, waar ’s ochtends nog wat lichte sneeuw kan vallen. De wind is zuidwestelijk en meest matig van kracht.

Het weekend verloopt overwegend droog, maar er kan soms wat motregen vallen. Tijdens opklaringen komt het ’s nachts tot nachtvorst en is er kans op gladheid. Overdag wordt het een graad of 6.

De dagen daarna zorgt een hogedrukgebied voor droog weer. De windrichting is onzeker en allesbepalend voor de temperatuur. Er zijn modellen die rekenen met 7 of 8 graden overdag, maar er zijn er ook die het opnieuw kouder laten worden. De kans op nachtvorst tijdens opklaringen blijft in ieder geval aanwezig.

Do
14 feb
wolk
Vr
15 feb
wolk
Za
16 feb
wolk
Zo
17 feb
wolk
Ma
18 feb
wolk
Di
19 feb
wolk
Zonneschijn in %  10 10 10 20 30 30
Neerslag in %  80 30 20 20 20 40
Minimum temp in C°  -1 0 1 0 -1 -2
Maximum temp in C°  4 7 6 5 4 4
Windrichting  zuidwest/west west zw var nw no
Windsnelheid (Bft)  5 3 2 2 3 3
Windsnelheid zee (Bft)  6 4 3 3 4 4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.