Geen reden voor vrees financieel debacle HVC

West-Friesland – De gemeente Hoorn, daarin gesteund door de colleges van de West-Friese gemeenten, ziet op dit moment geen reden om te vrezen voor grote financiële problemen bij Afval- en Energiebedrijf HVC. Dit zegt wethouder Ronald Louwman (Financiën) en voorzitter van het Centraal Afvalverwijderingsbedrijf West-Friesland (CAW), het samenwerkingsverband van de zeven West-Friese gemeenten.

De Hoornse wethouder reageert als voorzitter van het CAW op recente perspublicaties waarin wordt gesproken over een schuld van bijna 1 miljard. HVC in Alkmaar is een nutsbedrijf voor duurzaam afvalbeheer en duurzame energie. Het bedrijf is eigendom van 48 gemeenten, waaronder de zeven West-Friese gemeenten en zes waterschappen.

Vertrouwen

Wethouder Louwman laat weten dat het CAW de ontwikkelingen bij HVC op de voet volgt. Louwman: ‘Er is op dit moment geen reden om te vrezen voor een financieel debacle. Het meest recente meerjarenperspectief gaat ervan uit dat het bedrijf vanaf 2015 weer in de zwarte cijfers belandt.’

Bezuinigingen

Het CAW heeft vertrouwen in de ingezette bezuinigingskoers. In juli 2012 hebben de aandeelhouders een ombuigingsprogramma van 19 miljoen euro per jaar structureel vastgesteld. Van een verhoging van de tarieven is op dit moment geen sprake.

Nieuwe strategie

Ook zijn afspraken gemaakt over een herijking van de strategie. Dit voorjaar zal die worden besproken tijdens een extra aandeelhoudersvergadering. Afgelopen week is een informatieve bijeenkomst voor West-Friese raadsleden gehouden over HVC en daarbij is ook de financiële situatie toegelicht.
De aandeelhouders zelf hebben volgens wethouder Louwman gevraagd om te faciliteren in de wens naar duurzame energie. Louwman: ‘Investeringen in duurzaamheid zijn hoog, maar betalen zich op termijn terug en dragen bij aan het behalen van de duurzaamheidsambities van gemeenten’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.