‘Uitvinder Bert’ enthousiasmeert scholieren voor zonnepanelen en duurzame energie

Medemblik – Leerlingen uit groep 7 en 8 uit Medemblik maken deze weken op een praktische manier kennis met de werking van zonnepanelen en met duurzame energie.

De gemeente Medemblik biedt alle basisscholen een workshop ‘Elektriciteit zonder stopcontact’ aan. Ofra Carmi van Milieu Educatief Centrum De Witte Schuur vertelt: “De kinderen zijn erg enthousiast. Het is opvallend dat veel kinderen het idee hebben dat stroom voor een groot deel uit natuurbronnen zoals wind en zon wordt opgewekt. Terwijl dat helemaal niet zo is.

De conclusie is: de nadruk van de communicatie en educatie liggen sterk op duurzaamheid. Maar we vergeten te melden dat we er nog niet zijn, en de urgentie is heel hoog. Jammer genoeg geven de meeste leerkrachten aan te weinig met techniek te doen.”

Samen met ‘uitvinder Bert’ Wolters van Nixwell Solarpower uit Zwaagdijk-Oost reist Ofra Carmi langs alle scholen, Bert doet dit uit idealisme. Zo laat hij de kinderen van de basisschool Werenfridus in Wervershoof zien hoe een zonnecel wordt gesoldeerd.

Ook mogen ze zonnecellen voorzichtig beetpakken: deze zijn heel dun en breekbaar. Omdat de workshop naar meer smaakt, heeft de gemeente geld beschikbaar gesteld aan MEC De Witte Schuur voor meer gastlessen op school.

Wethouder Kasper Gutter is enthousiast: “Duurzame verandering kan niet verder komen als we er de jeugd en docenten niet bij betrekken. Met deze workshop wil de gemeente de kinderen informatie over duurzaamheid en techniek meegeven. Daarin ligt de toekomst voor ons allemaal.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.