Campagne tegen identiteitsfraude

identiteitsfraude
identiteitsfraude

West-Friesland – “Laat u niet zomaar kopiëren”. Met dat motto voert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vanaf vandaag een campagne tegen identiteitsfraude. Wie ergens een kopietje van zijn paspoort, identiteitskaart of rijbewijs achterlaat, moet dat niet zomaar doen. Om misbruik te voorkomen, is het verstandig erop te zetten waar het voor is, met datum. Het burgerservicenummer kan onleesbaar gemaakt worden, zowel op het document als in de strook cijfers onderaan, als het verstrekken van het nummer niet wettelijk verplicht is.

Vandaag start een campagne voor een breed publiek op internet met opvallende banners op NU.nl en op websites waar mensen een telefoonabonnement kunnen afsluiten of een hotel kunnen boeken. Daarnaast geeft minister Plasterk een uitleg op video.

De gemeenten hebben digitaal campagnemateriaal gekregen om hun inwoners te informeren over fraude met kopieën van een identiteitsbewijzen. Gemeenten kunnen uitleg via hun websites geven en posters en flyers inzetten op het moment dat inwoners een nieuw identiteitsbewijs komen ophalen.

Het campagnemateriaal voor gemeenten staat op www.rijksoverheid.nl/toolkitidentiteitsfraude

Gevolgen ID-fraude

Identiteitsfraude kan ernstige gevolgen hebben: iemand maakt misbruik van de identiteitsgegevens van een ander, vaak met een kopie van een identiteitsbewijs. Hiermee kan iemand bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het slachtoffer krijgt de rekeningen en vervolgens de deurwaarder aan de deur. In 2011 had vijf procent van de volwassen Nederlanders in de jaren daarvoor te maken gehad met identiteitsfraude. Omgerekend zijn dat een paar honderdduizend mensen. Tips om identiteitsfraude te voorkomen staan op externe link: www.overheid.nl/identiteitsfraude.

Op externe link: www.burgerservicenummer.nl staat welke instellingen wettelijk mogen vragen om het burgerservicenummer. Maar bijvoorbeeld hotels, autoverhuurbedrijven en telecombedrijven mogen dat niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.