Maurice Vriend leeft zijn droom ‘Op topniveau schaatsen is net ondernemen’

Maurice Vriend leeft zijn droom
Maurice Vriend leeft zijn droom

Midwoud – Exclusief voor Medemblik aan Zee heeft Mieke Koomen schaatser Maurice Vriend uit Midwoud geïnterviewd .  Maurice Vriend staat in de schijnwerpers door zijn unieke prestatie tijdens het WB-Schaatsen 1500m door deze direct te winnen.  Maurice is in de schaatswereld geen onbekende maar voor de meeste inwoners van de gemeente Medemblik wel. Daarom stuurden wij Mieke Koomen op pad om hem eens het vuur aan de schenen te leggen en alles over wie Maurice Vriend is te weten te komen.  Mieke Koomen zal op reguliere basis vaker interviews gaan afnemen met markante inwoners van onze gemeente. 

Het interview:

Het begon met voetbal. Leuk, maar op zijn 12e ontdekte hij het schaatsen. En het schaatsen ontdekte hem. De twee lieten elkaar niet meer los en inmiddels staat zijn naam voorgoed op de kaart ‘Topsport is net ondernemen. Je moet alles geven, maar je krijgt er zoveel vrijheid voor terug.’ De jonge ondernemer vond op de valreep van 2012 nog even tijd voor Medemblik aan Zee.

Hij ontvangt ons op Oudejaarsdag aan de keukentafel in zijn ouderlijk huis. Hij woont in Heerenveen, maar viert de jaarwisseling bij zijn ouders. Hij is net thuis, de koffers liggen open in de kamer. Zijn vader Jack zet koffie. We praten over zijn schaatscarrière dat momenteel een vlucht neemt. In november behaalde hij diverse persoonlijke records met als kroon het goud dat hij pakte op de 1500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Dat is gaaf!
Het lijkt als vanzelf te gaan. In korte tijd zet hij grote schaatsslagen voorwaarts. De wereld kijkt toe. Maurice is verbaasd en trots, maar als echte West-Fries blijft hij er nuchter onder. ‘Toen ik na weken vol wedstrijden weer een zondag thuis op de bank schaatsen keek, realiseerde ik me ineens dat er de week daarvoor zo naar mij werd gekeken. Dat is wel heel gaaf, bedacht ik toen.’

Steun van het thuisfront
Die nuchterheid siert hem, deze gewone jongen van net 21 jaar uit Midwoud. Hij is opgegroeid in een ondernemend gezin. Zijn vader is bloembollenteler. Sportief is hij niet echt, zijn vrouw ook niet. Sportminnend zijn zij wel. En dat is maar goed ook met 2 talentvolle kinderen. Zijn dochter Annemarie schaatst marathons. ‘Wij hebben hen altijd gesteund, praktisch en financieel. Heen en weer brengen naar trainingen en vooral ook aan de zijlijn staan tijdens wedstrijden, we doen het graag.’

Team Jan van Veen
Zonder deze steun zou Maurice niet staan waar hij nu staat. Topsport vraagt om sponsoring. In 2012 maakte hij van Jong Oranje de overstap naar het sponsorloze team van Jan van Veen. Inmiddels is Aquadraat co-sponsor, maar een hoofdsponsor is nog niet gevonden. Was de keuze voor dit team dan wel zo verstandig?
‘Het voelde goed. Ik trainde al met Jan en mijn schaatsgenoten. Er was meteen een goeie klik. Dan kun je elkaar versterken. Ik vind dat belangrijk. Voor mij was de keuze logisch. Gezien de resultaten die we boeken, heb ik er ook alle vertrouwen in dat die hoofdsponsor gevonden wordt’, vertelt Maurice die in het team schaatst met Koen Verweij, Marrit Leenstra, Renz Rotteveel en Lotte van Beek. Stuk voor stuk toppers die de kernwaarden van het team, kracht, eenvoud en ambitie, uitdragen.

Team van individuen
Schaatsen is geen teamsport, maar staat in het teken van het individu. Toch is de keuze voor het juiste team van groot belang. ‘We gaan allemaal voor het hoogst haalbare. Uiteindelijk ieder voor zich. We zijn tenslotte concurrenten. Toch zijn we heel hecht. Er is geen strijd. Dat hoor je over echte teamsporten wel eens anders. Misschien komt het doordat we alleen onszelf kunnen afrekenen op dingen die misgaan. We zijn zelf verantwoordelijk voor de voeding, rust en het mentale evenwicht. We kunnen elkaar steunen maar moeten het zelf doen’, zo filosofeert Maurice over de kracht van hun samenwerking.

Bloed, zweet en ondernemen
Ze trainen 6 dagen in de week, elke dag 2 keer 3,5 uur. Het is “best pittig”, zoals West-Friezen zeggen, maar je moet er wat voor over hebben. Op de vraag of Maurice nu van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt, antwoordt hij: ‘Ja, dat is de bedoeling, alleen verdien ik nog niets.’ Hij vergelijkt de topsport met ondernemerschap. Als zoon van een bloembollenteler weet hij hoeveel bloed, zweet en tranen het kost om als ondernemer succesvol te zijn. Dat geldt ook voor de schaatssport. Het komt je niet aanwaaien. Met een schuin oog kijkt hij naar zijn vader. ‘Ik ben mijn ouders heel dankbaar dat ze zoveel kosten op zich nemen.’ Jack Vriend haalt zijn schouders op. ‘Dat doe je voor je kind. We hebben dit zien aankomen, met zoveel talent.’

Ik leef naar voren, niet naar achteren
Maurice leeft zijn droom, maar hij moest er veel voor opzij zetten. Afgelopen zomer stopte hij met de hbo-opleiding Bedrijfskunde. Een opleiding die hij koos om later een eigen bedrijf te starten. Tijd voor een vriendinnetje heeft hij ook niet meer en zijn vrienden ziet hij heel weinig. ‘Ik kan het niet meer combineren. Maar ik heb ook geen tijd om het te missen. Ik heb het veel te druk. Terugkijken heeft ook geen zin. Ik leef naar voren, niet naar achteren’, aldus Maurice die zich richt op de Olympische Spelen in 2014. ‘Het is al snel en ik ben nog heel jong. Maar ik ga ervoor. Dat moet ook. Ik wil presteren.’
Maurice reist inmiddels de hele wereld over. Binnenkort vertrekt hij naar Italië om in de bergen op hoogte te trainen. ‘Naast het schaatsen zelf doen we aan krachttraining, wielrennen, skeeleren. Dat maakt het heel afwisselend. De schaatssport is ook heel puur. Vrij van doping. Je hoeft daarom niets en niemand in twijfel te trekken. Dat vind ik een pluspunt.’

Leef je droom!
Een paar dagen lang kan hij zijn strakke trainingsschema loslaten en bijtanken in huize Vriend. Oud & Nieuw betekent voor hem dan ook even de bloemetjes buiten zetten. ‘Wat ik vanavond ga doen? Stappen natuurlijk! Bijpraten met mijn vrienden. En ja, ik drink ook een biertje. Het moet wel leuk blijven’, grijnst Maurice die goed weet waar zijn grenzen liggen, maar ook onbegrensd wil leven.
Een tip voor jonge sporters? ‘Leef je droom en twijfel niet’, zo eindigt Maurice het gesprek. Op naar 2013.

Wij wensen hem een krachtig, eenvoudig en ambitieus 2013 toe. Rijk gevuld met succes!

Tekst en foto’s: Mieke Koomen.

Maurice Vriend leeft zijn droom Maurice Vriend leeft zijn droom Maurice Vriend leeft zijn droom

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.